Radonmätning av hyreshus och kommersiella lokaler
Radonmätning – En villaägare kan lätt göra en egen mätning med våra mätdosor. Du får i våra mätpaket lättfattliga instruktioner för hur mätningen ska utföras och var mätdosorna ska placeras. Är ditt hus en en- eller tvåplansvilla räcker det att mäta i två av bostadsrummen med en mätdosa i respektive rum. Du kan givetvis även mäta i fler rum i bostaden, t ex andra än bostadsrum eftersom det kan ge värdefull information, om radonhalten visar sig vara förhöjd. Har din villa fler än två plan där det finns bostadsrum ska radonmätning ske i minst ett rum på varje sådant plan. Så kan det t ex vara om villan är ett 1 ½-planshus och har en inredd källare.
Mätningen av radonhalt ska ske under den säsong när vi värmer upp våra bostäder, den beräknas vara mellan 1 oktober och 30 april. Mätningen ska pågå under lång tid, minst 60 dagar för att kunna beräkna ett årsmedelvärde. Det är viktigt att kunna få fram ett årsmedelvärde så att detta kan jämföras med det för Sverige fastställda riktvärdet för radon i bostäder, som är 200 Bq/m3. Radon mäts i becquerel per kubikmeter luft.
Radonmätning – Användning av spårfilmsdosor är den dominerande mättekniken vid långtidsmätning av radon, den ger säkra resultat och är enkel och billig att genomföra. Det är lätt för den enskilda villaägaren att genomföra radonmätningen själv med spårfilmsdosor. Våra instruktioner ger tydlig information om var dosorna ska placeras. Till mätningen hör ett mätprotokoll där du fyller i efterfrågade uppgifter, varav uppgifterna om när mätningen startade och avslutades är särskilt viktiga. Protokollet och dosorna skickas tillbaka till oss efter avslutad mätning och efter ungefär två veckor får du med e-post tillbaka ett analyserat resultat av mätningen.
Mäta radon i flerbostadshus
Enligt miljöbalken har alla hyresvärdar och bostadsrättsföreningar en skyldighet att utföra så kallad egenkontroll av fastigheten. Egenkontrollen ska omfatta en första orienterande radonmätning i minst 20% av bostäderna i varje huskropp för att undersöka radonförekomsten i fastigheten.
Det är Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) som lägger fast anvisningar för hur mätningen ska gå till t ex hur urvalet av lägenheter som ska mätas ska göras. Ett krav är att alla lägenheter som har markkontakt ska mätas och det innebär vanligen att husets grundläggning är en platta på marken eller så kallad krypgrund. Finns det en källare under lägenheterna och med ett gjutet bjälklag mot källaren räknas det inte som att lägenheten har markkontakt. Även lägenheter där det finns en betydande förekomst av blåbetong i väggar och bjälklag bör mätas.
När långtidsmätning av radon ska ske i flerbostadshus används generellt spårfilmsdosor och då oftast i mätpaket med två dosor i varje lägenhet, oavsett storlek. Viktigt att observera att ett eget mätpaket med två dosor även ska användas i enrumslägenheter. Fler dosor behövs däremot i lägenheter med fler än två plan med bostadsrum, men sådana lägenheter är mycket ovanliga.
Det kan ge en värdefull kompletterande information att även mäta radon i källare och trapphus, utöver radonmätningarna i lägenheterna.
Besiktning och sanering av radon
Orsakerna till eventuella höga radonhalter efter mätning behöver undersökas och det sker med en radonbesiktning på plats. En sakkunnig behöver anlitas som med avancerade radonmätinstrument kan ta reda på orsakerna och ge förslag på lämpliga åtgärder som kan reducera halten av radon i inomhusluften.
Lämpliga och vanliga åtgärder för sanering av radon är
- att täta de otätheter mot grunden som är synliga och uppenbara,
- att vid diffusa otätheter i grunden installera en eller flera radonsugar,
- att förbättra ventilationen när blåbetong ger upphov till betydande radonhalter.
Att snabbt kontrollera resultatet av en radonsanering är också viktigt, genom uppföljande mätningar så snart åtgärderna har slutförts. Vi utför alltid sådana uppföljningar och om radonhalten fortfarande visar sig vara för hög utför vi kompletterande insatser. Vi lämnar en sådan garanti och rekommenderar att man aldrig anlitar ett företag som inte lämnar garanti på utfört arbete.
Kontrollmäta effekter
Det är viktigt att kontrollmäta vilken effekt olika åtgärder har givit på radonhalten. Oftast utförs mätning från några dagar upp till ett par veckor efter att åtgärder har vidtagits. Det kallas för sekvensmätning och till det används elektroniska registrerande radonmätare.
Leave a reply